Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна предизборната кампания

| обновено на 05.09.14 в 17:37
Снимка: БГНЕС

Премиерът Георги Близнашки се обърна към партиите и коалициите с призив за повече толерантност в предизборната кампания, която започна днес.

Да забравим поне за известно време за езика на омразата. Нека предизборната борба се води с доводи и с аргументи, а не с компромати и крясъци по площадите. Нека здравият разум да възтържествува, апелира министър-председателят в Чипровци, където беше на посещение.

БНР откри кампанията с излъчването на встъпителните клипове на партиите и коалициите след новините в 10.00 часа.

18 партии, 7 коалиции и 5 независими кандидати ще се състезават за доверието на избирателите по време на кампанията. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова допълни:

Тези 5 независими кандидати са в районите Благоевград, Бургас, София 24-ти район, София 26-и и Хасково, където има по един независим кандидат за народен предствител. В тези избори всички партии и коалиции, с изключение на една, имат регистрирани кандидатски листи в 31 изборни района.

Условията и правилата за предизборната кампания са определени отдавна. Новост в Изборния кодекс, новост дотолкова, доколкото за първи път при избор на народни представители ще се приложи  това е правото на медийни пакети на онези партии, коалиции и независими кандидати, които не получават държавна субсидия по Закона за политическите партии. Със свое решение ЦИК ще определи кои са правоимащите, за да могат те да използват тези суми, предвидени в Изборния кодекс при провеждане на своите предизборни кампании, каза Нейкова. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Проф. Друмева: За първи път на парламентарни избори ще се приложи конструкцията за медийните пакети

Гражданският борд за честни и прозрачни избори вече ритмично работи, заседава всеки понеделник. Предстоящото заседание този понеделник визира точно започналата предизборна кампания, правилата, участниците, възможните познати нарушения и как..

публикувано на 05.09.14 в 08:09

Цветозар Томов: Вероятно ще открием рекорден брой секции извън страната на тези избори

Вероятно ще открием рекорден брой секции извън страната на тези избори. Това заяви в предаването "Преди всички" говорителят на ЦИК Цветозар Томов . Той очаква засилен интерес към участие в изборите от страна на българите в чужбина. ЦИК е..

публикувано на 05.09.14 в 08:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44