Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяна е ситуацията след обилните валежи, паднали през последното денонощие в област Монтана

Дъждът причини поражения и в други части на страната

| обновено на 05.09.14 в 17:33
Берковица
Снимка: Петя Генова

Овладяна е ситуацията след обилните валежи, паднали през последното денонощие в област Монтана. Това отчетоха областният управител на Монтана Нина Петкова и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, които запознаха премиера Георги Близнашки с действията на институциите, съобщи пресслужбата на кабинета.

Главен комисар Николов е докладвал на премиера за обстановката и в други региони на страната.

Областният управител на Монтана ще поиска превантивна проверка на състоянието на стената на язовир Огоста във връзка с падналите обилни валежи. През изминалото денонощие най-големи количества валежи - над 150 литра на квадратен метър са паднали в село Говежда и в Дамяново.

Вече е възстановено водоподаването в град Берковица, което беше спряно заради придошлата река и наводнените улици след поройния дъжд. Раздадена е храна и вода в детските градини. Започва и описване на щетите.

От снощи над района се излива дъжд от над 100 литра на квадратен метър. Причината за бедствието е проливният дъжд и стеклата се вода от Балкана по Берковска река. Един мост е разрушен от водното бедствие, една къща е напълно съборена, а 15 души са евакуирани. Нанесени са значителни щети по улиците в града.

Водата идва на първия етаж нощес, от мост. Ако мостът е по-висок, няма да е така. Живеем със сестра ми и дете, съпруг, кал до колената. И на втория етаж не смеем да влезем, защото и отгоре подкопава и може и да падне къщата. Това за първи път се случва, казва една от пострадалите -  Камелия Луканова, чиято къща е с наводнен първи етаж.

Кметът на Берковица Димитрана Каменова заяви, че ситуацията в града остава тежка: Единствено една къща в град Берковица към настоящия момент е над 60% паднала поради високите води на реката. 4 семейства, мисля, че 8 или  9 човека, от които едните са възрастни семейства, мъж и жена - няколко пъти се виждахме тази сутрин с тях. Договорили сме се, имаме едно оборотно жилище, което бихме им го предоставили на тях двамата. Да кажа честно, все още се притеснявам за ситуацията, защото водата, дъждът в Берковския Балкан не спира.Снимка: Петя Генова

Общината има готовност да осигури места за евакуация на хората, в които те могат да пренощуват. Има нужда от фадроми, тежка техника и багери, за да могат да се разчистят наносите и дърветата. Работи и кризисен щаб, който анализира ситуацията на всеки час. 

Без ток е и квартал "Заряница" на Берковица. Нивото на водата е високо и това пречи на аварийните екипи на компанията да достигнат съоръженията и да работят безопасно с тях.  Затруднената мобилна комуникация допълнително пречи на нормалната работа, посочват от дружеството.

Кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров съобщи, че пътят до селата Говежда и Дълги Дел вече е проходим. Затруднено е преминаването само в участък около разклона за Еловица.

Остава бедствено положението и в Георги Дамяново. Ситуацията в общината е изключително сериозна, придошлата река Дългоделска Огоста е отнесла всички мостове по пътя си с изключение на този пред кметството в село Говежда. Селото е без питейна вода заради прекъснат довеждащ водопровод.

Снимка: Петя ГеноваИзцяло заобиколени от вода са поне пет къщи в Дълги дел. Осигурена е доставката на минерална вода за бедстващите села, които са без водоподаване, заради прекъснат водопровод. Утре ще стане известен точният брой на евакуираните хора с къщи в близост до река Дългоделска Огоста, която още не се е прибрала в коритото си.

Според хората бедствието се дължи на непочистените речни корита и дерета и нерегламентираното изхвърляне на боклуци.

Вследствие на обилните дъждове, прелелите реки и причинените наводнения, 11 населени места в община Георги Дамяново все още са без електрозахранване, съобщават от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Към момента засегнати от наводненията са 40 трафопоста , без електрозахранване са 2900 клиенти в община Георги Дамяново и 300 клиенти в община Берковица. Най-тежко е положението в селата Говежда и Дълги дел, където има и паднали пет железобетонни стълба на компанията. Все още не може да бъде направена оценка на щетите.

10 души са били евакуирани късно снощи при наводнението в Севлиевското село Горна Росица. Екипи на пожарната и днес помагат на хората, засегнати от проливния дъжд. Придошлите води на местно дере в селото са залели над 100 къщи, стопански постройки и дворове. Късно снощи се е наложило екипи от "Пожарна безопасност и защита на населението" да евакуират хората от няколко жилища и заведения. Сформиран е щаб от пожарната, полицията и общината и жителите са били известени за критичната ситуация. В селото няма пострадали и бедстващи хора. Спасителните екипи продължават да отводняват и разчистват наводнените имоти, а комисия от Севлиевската община описва щетите. В наводнението са се удавили дребни домашни животни, повредени са домакински уреди и обзавеждане. Асфалтовата настилка на места е отнесена под напора на стихията.

Кметът на Горна Росицо Лалчо Златев увери, че критичната ситуация е преминала:

Към момента започна да се успокоява, защото дъждът спира, вали, на приливи и отливи. Около 500 къщи са в селото, навсякъде е наводнено, но още работят екипите на Пожарната от Габрово и Севлиево.

Приливната вълна е достигнала 1.50 метра, разказа още кметът Лалчо Златев. По думите му след като водата се е оттеглила всички жители на селото са си по домовете и няма хора без покрив.

Наводнени са 30 къщи в първомайското село Добри дол. Проливният дъжд през нощта е бил 108 литра на квадратен метър, прелял е язовирът и се е наложило над 80 души да бъдат евакуирани от домовете им. Нивото на водата обаче вече спада и язовирът не прелива. Аварийни екипи започнаха да отводняват пострадали къщи и дворове.

Снимка: БГНЕСЗа щастие успяхме да спасим хората, каза кметът на Първомай Ангел Папазов. Понеже ги евакуирахме снощи, в 4.30 ги изкарахме извън селото и сега вече като се отводняват дворовете, си ги прибираме по къщите. Нямаше паника, аз се радвам, че тук активните жители, младежи, оказаха съдействие на противопожарната служба, на полицията и с няколко "Ниви", високопроходими автомобили, изкарахме всички възрастни хора и самотници.

Все още ни е трудно да кажем дали има поражения по инфраструктурата. Има вече комисия, общинска, която обикаля и ще я пратим тази информация към Комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет и към областния управител.

Ангел Папазов прогнозира, че пострадалите имоти ще бъдат отводнени в рамките на днешния ден. 

69-годишен мъж от исперихското село Лъвино е бил евакуиран с трактор от полето край селото късно снощи, след като бил застигнат от снощната буря.

66 литра на квадратен метър е излялото се количество дъжд в района на общините Исперих и Самуил. В самуилските села Владимировци, Здравец и Пчелина пороят е наводнил къщи и е разрушил асфалтова настилка. Прелели водоеми и скъсани язовирни диги в региона няма, увери изпълняващият длъжността областен управител на Разград Иван Борисов. Специалисти обследват основите на моста между селата Владимировци и Здравец, за да се прецени дали е безопасен за движение на товарни автомобили.

Заради проливния дъжд в община Велико Търново е въведено денонощно наблюдение на реките. Кметът  Даниел Панов  е разпоредил дежурните, които обхождат водоемите, да предават сведения на всеки три часа.Такава информация ще дават  и кметовете и кметските наместници на селата.  Седем дворове на къщи в Горна Оряховица са наводнени.




 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44