Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: 120 милиона момичета по света са били сексуално насилени преди да навършат 20 години

Либерийски жени разглеждат брошурата на УНИЦЕФ за предпазване от Ебола
Снимка: ЕПА/БГНЕС
120 милиона момичета по целия свят са били сексуално насилени преди да навършат 20 години, сочи доклад на УНИЦЕФ. Документът представя най-новите статистически данни, събрани в 190 държави. 95 хиляди деца и тийнейджъри, повечето в Латинска Америка и Карибския регион, са били убити само през 2012-а г.

Най-големият обем от събрани до момента данни за насилието над деца показва стряскащи цифри за физическо, сексуално и емоционално насилие. Една пета от жертвите на убийства по света са деца и юноши под 20-годишна възраст. Най-често това се случва в страни като Панама, Венецуела, Тринидат и Тобаго, Бразилия, Гватемала и Колумбия. Нигерия е с най-голям брой на убити деца - 13 хиляди.

Един на всеки трима ученици на възраст между 13 и 15 години в световен мащаб е редовно обект на тормоз в училище. Около 17 процета от децата в 58 страни са обект на тежки форми на физическо наказание - удари по главата, ушите и лицето. Над 40 на сто от децата от 2 до 14 години са обект на тежко физическо наказание в ЧАД, Египет и Йемен.

Близо половината от всички момичета на възраст от 15 до 19 години - около 126 милиона по света, считат, че понякога е оправдано съпругът да удря или бие жена си. Процентът нараства до 80 и дори повече в Афганистан, Гвинея, Йордания и Мали.

Според доклада, изложените на насилие деца е по-вероятно да станат на по-късен етап безработни, да живеят в бедност и да бъдат агресивни към другите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44