Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 литра на кв.м дъжд в Старозагорско, Опан и Гълъбово бедстват

| обновено на 06.09.14 в 15:03
Потопът в с. Еленино
Снимка: Венелина Попова

Южната част на Старозагорска област е наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 200 литра на квадратен метър, съобщи директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Стоян КолевВ над 30 села в областта тази нощ и сутринта са изпратени екипи на пожарната и гражданска защита.

Бедствено положение е обявено в общините Опан и Гълъбово. Тази нощ екипи на пожарната и гражданска защита са вадили хора потопени под вода с ниво над 2 метра в някои села на старозагорска община. Във воден капан са попаднали кметовете на община Гълъбово и на село Априлово. 
Кметът на Гълъбово Николай Тонев съобщи, че цялото село Априлово е под вода. Голяма част от къщите вече са срутени. Водата от селото се влива в река Съзлия, която има опасност да прелее и да наводни селата, през които преминава. Остава наводнен главният път Димитровград-Стара Загора в района на село Маджарито. Затворен е пътят за магистрала "Тракия". 
Евакуирани са жителите на селата Константиновец и Любеново. Най-засегнати от стихията са село Бял извор в община Опан и село Априлово в община Гълъбово. В гълъбовското село Обручище, което всяка година е наводнено, остава под вода седмици наред.  В Старозагорска община най-тежко е положението в село Михайлово, а село Козаревец е отцепено заради наводнен мост. Наводнени са къщи в село Стрелец, както и първият етаж на Дома за деца с умствени увреждания в село Петрово. 
Тежко засегнато от дъждовете е село Еленино. Наводнението е от канал на "Напоителни системи", който е запушен и прелива. Очевидната причина за наводнението в селото са трите моста по реката, които нямат капацитет да пропуснат голямо количество вода. 
На пътя Димитровград-Стара Загора има закъсали автомобили. Нито един автобус от общините Димитровград и Гълъбово не е пристигнал до автогара Стара Загора. Нито един от потеглилите в тази посока не се е завърнал. На автогара "Стара Загора" пристигнаха и пътници от експресния влак, който е пътувал от Ямбол за София, защото е бил отклонен към Карлово, вместо към Чирпан. Има наводнени ж.п. линии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44