Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва ще отвърне, ако ЕС й наложи нови санкции

| обновено на 06.09.14 в 15:32
От трайното прекратяване на огъня в Източна Украйна зависи дали новите икономически санкции на Евросъюза срещу Русия ще влязат в сила, твърди източник на агенция Ройтерс.

Според същата агенция мерките, договорени от посланиците на страните от Евросъюза, предвиждат затягане на достъпа до европейските капиталови пазари на филиали на „Газпром“ и ,„Роснефт“. Техният достъп до капиталовите пазари в Евросъюза ще бъде отрязан. Самият „Газпром“ няма да пострада директно, стана ясно след тридневни дискусии на дипломати от страните-членки в Брюксел. Няколко държави, зависими от руския природен газ, като Чехия и Словакия, изразиха силни резерви относно ефективността санкциите.

Москва заплаши с ответни мерки, ако ЕС приеме нов пакет санкции срещу Русия. Москва обръща специално внимание на факта, че първата реакция на Брюксел след постигането на примирие в Източна Украйна е била да обяви, че ЕС е съгласувал нови ограничителни мерки срещу Русия, посочва руското външно министерство. По този начин ЕС показа, че неговото ръководство на практика изпраща сигнал за пряка подкрепа на „партията на войната” в Киев, която не приема резултатите от срещата на контактната група в Минск, посочи говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич:

Вместо трескаво да търси начини как още по-болезнено да удари по икономиките на своите страни и на Русия, ЕС по добре ще е да се заеме с икономическото възраждане на Донбас и възстановяване на жизнената дейност в този регион, заяви Александър Лукашевич и добави: Що се касае до новия списък със санкции на ЕС, ако той бъде приет, от наша страна безусловно ще последва реакция.

 Европейският парламент ще ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна на сесията си 15-18 септември, съобщи ИТАР-ТАСС като се позова на източници от европейската асамблея. На извънредното си заседание на 9 септември Европарламентът вероятно ще вземе решение за ускорена процедура по ратифициране на споразумението, отбелязва агенцията. Киев и Брюксел подписаха политическата част от договора още през месец март, а икономическата през юни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44