Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето шотландци искат прекратяване на съюза с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път проучване на общественото мнение, по-малко от две седмици преди референдума в Шотландия, дава предимнство на искащите независимост.

Проучването на агенцията  YouGov, поръчано от „Сънди таймс,”  шокира политическите кръгове и на север и на юг на Острова след като показа, че 51 процента от шотландците ще гласуват с „да” в референдума срещу 49 на сто с „не”., без да се броят онези, които още не са взели решение.

Лидерът на движението „По-добре заедно” Алестър Дарлинг коментира незабавно,че подобни проучваниия трябва да събудят всеки, който е смятал досега, че референдумът отдавна е предрешен. В същото време в лагера на искащите незамисимост цари небивало оживление след като само преди месец някои анкети показваха изоставане с 14 процента.

Екипът на Алекс Салмънд сега търси всякакви начини да задържи инициативата през оставащите 11 дни и на 18 септемви да се стигне до най-голямата конституционна криза в историята на 307-годишния съюз.

Противниците на незасамостта  започват кампания да убедят шотландците, че е  по-добре да останат във Великобритания, което ще им даде финансова сигурност в рамките на Обединеното кралство и Европейския съюз. Те се позовават на изявление на висш служител на Европейската комисия, който предупреди, че на независима Шотландия ще й бъдат необходими пет години преди да може да се завърне в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44