Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнато е съгласие за нормализиране работата на ТЕЦ „Бобов дол“

Снимка: ТЕЦ "Бобов дол"

Постигнато е съгласие за нормализиране работата на ТЕЦ „Бобов дол“ и въгледобивните предприятия в региона. Това е станало на среща на служебните министри на икономиката и енергетиката Васил Щонов и на околната среда и водите Светлана Жекова с ръководството на енергийното дружество  и с представители на синдикатите, се казва в съобщение до медиите, подписано от заместник - изпълнителния директор на дружеството Емил Христов.

Срокът за извършване на пробните изпитания на втората сероочистваща инсталация за едновременна работа на блокове 1 и 2 се удължава до 17-ти октомври 2014-а година. През този период централата може да работи на обща мощност 330 мегавата, а трети блок е предоставен с договор за студен резерв в синхрон с комплексното разрешително до края на месец септември.

След 17-ти октомври ТЕЦ „Бобов дол“  се задължава да намали мощността на блокове 1 и 2 до максимум 180 мегавата, освен ако няма допълнително разрешение от Министерството на околната среда и водите за продължаване на пробните изпитания. Ръководството на ТЕЦ-а поема ангажимента да организира производствения процес по начин, съответстващ на максимално разрешените мощности до и след 17-ти октомври и да не допусне кризисна ситуация с доставката на въглища и заетостта на миньорите.

Добивът на въглища в мини „Бобов дол“, открит въгледобив "Перник", "Чукурово" и "Бели брег" следва да бъде съобразен с възможностите за оползотворяването му в централата и с наредбата за запасите за зимния период, се казва в съобщението.

Така напрежението сред миньорите, които започнаха протести в рудник „Бабино“ и поискаха гаранции за работните си места вече отминава.

Въгледобивниците обаче остават в стачна готовност, казаха от Синдикатите.

Междувременно от Инспекцията по труда съобщиха  в петък, че на миньорите в мини „Бобов дол“ са изплатени заплатите за юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44