Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш шеф на британския отдел за борба с тероризма призова Камерън да обмисли сътрудничество с режима в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивш шеф на британския отдел за борба с тероризма призова премиера Дейвид Камерън да обмисли сътрудничество с режима в Сирия и да потърси помощ от правителствата на Русия и Иран, за да може да се справи с "Ислямска държава".

Лорд Ричард Барет, който се оттегли от поста миналата година, заяви, че трябва да се търсят всякакви решения на кризата в Близкия изток, което не трябва да изключва сделка с президента на Сирия - Башар Асад. По ирония на съдбата, допълни той, Русия и Иран, могат да изиграят важна роля.

Според него НАТО вече успява в някаква степен да контролира джихадистите, но трябва да продължи да си сътрудничи с другите правителства в района, за да може да се разправи с радикалните ислямисти и в страни като Афганистан, Йордания, кюрдските райони и Турция.

Бившият шеф на МИ6 освен това призова за изработване на нов глобален план за борба с екстремизма. Ричард Барет смята, че Великобритания трябва да насърчава покаялите се джихадисти, сражаващи се в Сирия и Ирак, да се завърнат на Острова, а не да ги спира.

Освен че ще бъде събрана много ценна информация за "Ислямска държава" и радикалния ислямизъм, те, според него, могат по най-добър начин да обяснят на близките си защо е грешка да заминеш и да се сражаваш в чужбина, и по този начин да се спре потокът от британски джихадисти към Ирак и Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44