Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще се откаже от нови санции срещу Русия, ако трайно се прекрати огънят в Украйна и започнат преговори

Обхватът на новите европейски санкции срещу Русия се очаква да стане ясен днес, след като късно в петък беше постигнато съгласие за тях на ниво "постоянни представители на страните - членки". Те одобриха нови рестриктивни мерки, засягащи капиталовите пазари, отбраната, високите технологии, включително в енергетиката, както и стоките с двойно предназначение.

Беше постигнато съгласие по нов списък за персонални санкции, включващ руски политици и олигарси, представители на властите в Крим и сепаратистки лидери от Донбас. Окончателното решение ще бъде прието с писмена процедура, като в действие може да влезе само част от договорените санкции и да отложи останалите за по-късно.

Президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой обяви, че ЕС е готов да се откаже от новите санкции, ако прекратяването на огъня в Украйна се окаже трайно и започнат мирни преговори.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че ако Западът одобри нови санкции срещу Москва, Русия може да въведе забрана за прелитане на самолети през въздушното й пространство. 

Ако има санкции, свързани с енергетиката или с допълнителни ограничения за нашия финансов сектор, ще бъдем принудени да отговорим асиметрично, например с ограничения в транспортната сфера, заяви Медведев в интервю за в. "Ведомости". Той допълни, че въвеждането на допълнителни санкции може да доведе до срив в международната система за сигурност, защото след икономическите ограничения може да последват и политически.

Според руския премиер войната на санкции не помага да бъде спряно кръвопролитието в Украйна.

В последните два дни Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е прехвърлила в Източна Украйна 59 специалисти с опит в наблюдаване режим на прекратяване на огъня. Мисията на ОССЕ в Украйна е разработила механизъм за проверка на предполагаеми нарушения. Очаква се механизмът да бъде доразработен в сътрудничество с двете страни в конфликта в течение на близките дни. Обсъжда се възможността за предоставяне на безпилотни летателни апарати за наблюдение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44