Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Медицинския университет в Плевен започва новата учебна година

Снимка: Медицински университет - Плевен

За нова и ясна стратегия за висшето образование у нас и за промяна в системата за подбор на бъдещите специалисти, настоява академичното ръководство на Медицинския университет в Плевен. Днес там започва новата учебна година.

327 са първокурсниците, които по традиция ще бъдат посрещнати с тържествена церемония. 105 са новоприетите медици. В 8-те бакалавърски специалности на факултетите по Здравни грижи, Обществено здраве и Медицинския колеж ще се обучават 222-ма студенти.

И тази година е реализиран допълнителен прием за платено обучение.

Според ръководството на висшето училище сегашната система на провеждането на кандидат-студентските изпити не работи в полза на бъдещите медицински специалисти, които трябва да умеят да анализират. Тя по-скоро стимулира кандидатите, които наизустяват необходимия материал и успяват на приемните изпити.

Ректорът проф. Славчо Томов е категоричен, че България спешно се нуждае от ясна стратегия за средното и висшето образование: Тази стратегия трябва да бъде консенсусна и трябва да бъде заложена сега. Знаете, че образованието е най-сигурната дългосрочна инвестиция за една нация. Ако тя иска да оцелее, тя трябва да инвестира сега, за да бере плодовете след 15-20 години, но трябва сега да инвестира много сериозно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44