Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет Втора изрази загриженост от евентуално разпадане на съюза с Шотландия

Снимка: БГНЕС

Британската кралица Елизабет Втора е загрижена пред заплахата от разпадане на 307-годишния съюз с Шотландия, съобщиха медиите във Великобритания.

Кралица Елизабет Втора е провела разговори снощи с премиера Дейвид Камерън на фона на засилващата се паника сред управляващите, че Шотландия може да стане независима след гласуването в референдума на 18-и септември.

Източници, близки до кралицата, съобщиха, че последното проучване на общественото мнение, което даде предимство на искащите независимост, е предизвикало сериозна загриженост в Бъкингамския дворец.

Елизабет Втора, за която се смята, че е "за" запазването на съюза, въпреки че не е правила публични изявление по въпроса, ще бъде в шотландската си резиденция в Балморал в деня на референдума.

Бившият министър на отбраната Лиъм Фокс заяви по-рано, че в кампанията на искащата независимост Шотландска национална партия има силен антимонархически елемент.

Не бих се изненадал, ако получат независимост. Следващата стъпка на партията да бъде Шотландия да стане република, коментира Фокс.

В отговор на последните събития трите основни партии във Великобритания се споразумяха за план за по-голямо самоуправление на Шотландия, ако гласоподаватели изберат запазването на съюза.

Междувременно при отварянето на финансовите борси тази сутрин британският паунд отбеляза най-ниската си стойност за последните 10 месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44