Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът на служителите в затворите получи отстъпки за смените на надзирателите

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на служителите в затворите получи отстъпки от управляващите за продължителността на смените в 80 на сто от местата за лишаване от свобода. Това стана на среща на синдикалните лидери с вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов.

Работните смени на надзирателите в повечето затвори отново ще бъдат на денонощие, а не на 12 часа, както е досега, обяви синдикалният лидер Иван Петров.
До този момент 80 процента от един от  спорните проблеми за работното време е изчистен, остана леко отворен проблема с дружествата в Ловеч и Бойчиновци, като имаме уверението на екипа, че до края на тази седмица ще се намерят взаимно приемливи решения.
Христо Иванов уточни, че системата ще бъде смесена, но призна, че това е отстъпление:
Постигнати са конкретни решения за всяко конкретно място. Част от тези решения включват частично връщане към 24-часов режим на работа. Имаме временно отстъпление от препоръката на Комитета п,отив изтезанията, изобщо не искам да го смекчавам и замазвам.
Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията се обяви в свой доклад именно против 24-часовите дежурства на надзорно-охранителния състав в България. Този комитет е специализиран орган към Съвета на Европа, най-старата паневропейска организация, защитаваща човешките права.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44