Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на кораби в Гърция инвестират 7 млрд. долара за танкери за трансфер на течен природен газ

Собственици на кораби в Гърция инвестират 7 милиарда долара за закупуване на танкери за трансфер на течен природен газ. Според експерти в сектора през следващите години Китай и Съединените щати ще започнат масово да купуват и внасят природен газ.

Под гръцки флаг днес има 31 танкера за трансфер на течен природен газ. Новата поръчка на гръцките собственици на кораби е за 33 нови танкера, като инвестицията е над 7 милиарда долара. Гърците се опитват да станат първа световна сила по собственост на танкери за трансфер на течен природен газ.

Според специалисти в Атина, собствениците на кораби предполагат, че в следващите години ще се промени геополитическия баланс на захранване на страните с природен газ и то не само поради кризата между Русия и Украйна и последствията от нея за Европа.

Анализаторите в Гърция са повече от убедени, че в следващите години страни като Китай и САЩ ще се насочат към внос предимно  на течен природен газ.

Недоволство сред гърците, заети в сектора, е породено от това, че нито един танкер не е поръчан в гръцка корабостроителница. Обяснението е, че корабостроителниците в Гърция не притежават технологията, необходима за този вид танкери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44