Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от взетите кръвни проби за "син език" в Ловешка област са положителни

Част от взетите над 180 кръвни проби за болестта "син език" в Ловешка област са положителни и в още три общини ще бъдат обявени официално огнища на заразата.

Умрелите овце и говеда на територията на Ловешкка област са над 200. Резултатите от кръвните проби, взети от животни в ловешките села Гостиня и Горно Павликени, град Априлци и троянското село Гумощник също са положителни и там до петък ще бъдат обявени огнища на заразата, съобщи директорът на Областната служба по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов.

Може би другата седмица ще имаме по-голяма визия за останалите населени места, защото все пак сме изпратили приблизително 180 проби, а имаме резултати от 7-8.

Йотов  допълни, че започва пръскане с препарати на най-засегнатото стадо в Гостиня, където от "син език" са умрели над 30 овце.

Някои от стопаните са започнали превантивни мерки и някъде все пак има успеваемост на лечението, така че смъртността там ще е значително по-ниска.

Умрели животни в Ловешко са регистрирани в 44 населени места. Засегнати са всичките осем общини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44