Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва

| обновено на 09.09.14 в 16:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Според оценката на Сергей Лавров, въпреки спорадичните инциденти, за които двете страни си отправят взаимни обвинения, обявеното в петък примирие в Югоизточна Украйна по принцип се спазва. Въпреки това Русия е обезпокоена от информациите за прегрупиране на украинските части и струпването на тежки оръжия на отделни места, което може да е подготовка за активни действия:

"Опълченците имат сериозни притеснения по повод появилите се вчера съобщения за концентриране на тежко въоръжение в района на Дебалцево. По всички признаци може да се направи извод, че се подготвя някаква ударна група. Ние информирахме киевските власти за нашето безпокойство, както направиха и опълченците от Луганск и Донецк. Уверяват ни, че нямат никакви планове да провалят примирието, но, както се казва, уверенията се проверяват от практиката."

Лавров добави, че в Москва много внимателно следят обстановката.

Първият руски дипломат се обяви за възможно най-скорошно начало на преговорите за бъдещия статут на Донецка и Луганска област, за което беше постигната договореност в рамките на контактната група. Коментирайки резултатите от срещата на върха на НАТО, Сергей Лавров подчерта, че Алиансът си е поставил като основна цел конфронтацията с Русия, вместо да се бори с международния тероризъм.

По повод обявената от НАТО коалиция за борба с "Ислямска държава", руският министър посочи, че тя няма да е ефективна, защото е основана върху интересите само на една група страни. По думите на Лавров, Русия остава отворена за честен и открит диалог с НАТО по всички важни проблеми от взаимен интерес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44