Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК ще осигури бутилирана вода за жителите на селата Малко Кадиево и Коларово

Българският Червен кръст ще осигури бутилирана вода за жителите на старозагоркото село Малко Кадиево и за радневското село Коларово. На двете места водата е негодна за употреба заради открити ешерихия коли и колиформи - съобщи за „Хоризонт“ заместник областният управител на Стара Загора Теодора Иванова. Днес беше отменено бедственото положение в Опан, но в Раднево то още е в сила.

В нито една от наводнените общини все още няма остойностяване на щетите по пътната и техническата инфраструктура и на пострадалите домакинства. В Раднево на сесия на Общинския съвет утре ще бъде гласувано предложението на кмета за отпускане на 30 хиляди лева помощ на собствениците на наводнени къщи и стопански постройки. Помощ от общинския бюджет ще получат и потърпевшите от пороя в Гълъбово. Там очакват средства от Комисията по бедствия и аварии към МС за почистване на коритото на река Сазлия. В следващите дни започва доизграждането на последните 60 метра от дигата край реката.

В община Опан наводнените къщи са над 50. Проблематично ще бъде осигуряването на фургони за 30-те роми от село Ястребово, защото рухналите им къщи са незаконни. Кметът ще търси решението на проблема с помощта на БЧК и на арендаторите на земи.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви за „Хоризонт“, че засегнатите от наводнението домакинства в 16-те села на общината няма да бъдат допълнително подпомагани финансово от местната власт, защото щетите в къщите им не са така драстични, както в останалите няколко общини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44