Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама ще представи план за унищожаване на "Ислямска държава"

| обновено на 10.09.14 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама ще изложи стратегията си за справяне с опасността от "Ислямска държава". Очаква се Обама да направи изявление в 4 сутринта българско време, в четвъртък. Стъпките, които ще предприеме неговата администрация бяха обсъдени с Конгреса на Съединените щати. Новата стратегия ще се появи на фона на увеличаваща се подкрепа от американското общество за въздушни удари по ислямистки екстремистки групи.

След среща с конгресмени, на която присъства и вицепрезидентът Джо Байдън, стана ясно, че Белият дом има подкрепата на законодателите за унищожаване на "Ислямска държава".

Президентът е информирал лидерите, че за очакваната мисия той разполага с правомощията, от които има нужда. Обама е подчертал отново своето виждане, че нацията е по-силна, а усилията са по-ефективни, когато президент и Конгрес работят заедно за справяне с такава заплаха за националната сигурност като "Ислямска държава на Ирак и Леванта".

Междувременно се появиха различни коментари в местната преса относно възможните стъпки. Във "Вашингтон Пост" се посочва, че Обама изглежда има някаква стратегия, но компонентите й все още не са концептуализирани. Според изданието президентът се опасява повече за възможните грешки, отколкото да се фокусира около това, какво действие да предприеме и как да изгради политическа подкрепа у дома.

"Уол Стрийт Джърнал" набляга на това, че най-вероятно този път водеща роля ще имат регионалните войски.

"Ню Йорк Таймс" разглежда три стадия на кампанията – въздушни операции, военно обучение и оборудване на иракчаните, кюрдите и членове на сунитите, както и унищожаване на армията на терористите в Сирия, което според някои представители на Пентагона може да отнеме 36 месеца.
 
Междувременно стана ясно, че началникът на Генералния щаб на Фиджи е съобщил, че сирийските бунтовници са се съгласили да освободят тази седмица задържаните от тях 45 миротворци от Фиджи, предаде Асошиейтед прес.

Генералът каза, че страната му е била информирана от централата на ООН, че фронтът "Ан Нусра" ще освободи сините каски без предварителни условия и искания.

По-рано свързаната с Ал Кайда организация бе поставила три условия, за да пусне на свобода миротворците, които плени на 28-и август на Голанските възвишения.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44