Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен започват издирването на паметните плочи на бойците от Дойранската епопея

Снимка: архив

Работна група от Общинския съвет в Плевен започва издиравнето на паметните плочи на загиналите бойци от Девета пехотна плевенска дивизия в Първата световна война, за да бъде възстановено старото войнишко гробище в града. Според местно проучване само от Плевенския район жертвите в Дойранската епопея са 2395.

Според събраната информация гробището с паметните плочи на плевенските герои в Дойран е било открито през 1926-а година и е поддържано предимно от местните хора.

Работната група, която ще направи огледа и проучването на мястото, след завръщането си ще предложи на Общинския съвет конкретни мерки за възстановяването на военното гробище. Общинският съветник Красимир Атанасов, чиято е идеята, е решил да продължи да търси лобните места на всичките близо 2400 български бойци от Девета Плевенска дивизия, загинали в Дойранската епопея: 

Аз ще се опитам да мина и по останалите места, където са били основните позиции по височината - по Кала Тепе и селата Фурка, Богданци, Стояково, където се знае, че те там са загинали на позициите и непосредствено са погребани в така нареченото "полково гробище". Би трябвало да има още шест полкови гробища, които ще се опитам да ги намеря къде са били.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44