Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на кражби на асансьорни части в Пазарджик

Снимка: БГНЕС

Само за едно денонощие са блокирани десетки асансьори в Пазарджик заради кражба на части от съоръженията. От полицията не изключват версията за престъпна група.

Към момента няма обобщена информация колко са блокираните асансьори. В района на улица "Димитър Греков" само за една нощ са обрани около 15 съоръжения. При всички почеркът е един - демонтират се електромагнитни отбивачки, което може да направи професионалист. 

Говорителят на полицията Мирослав Стоянов уточни, че е сформиран екип от криминалисти, които разследват случая. Не се изключва да има организирана престъпна група, обслужваща самите фирми за асансьорна поддръжка, които често ползват части - втора употреба. Ако такива части се предадат за вторични суровини, печалбата ще е под 10 лева.

За ремонта на съоръженията всеки вход ще трябва да заплати между 200 и 300 лева.

Подобен бум на асансьори кражби в Пазарджик имаше преди три години. И тогава, и сега те бяха непосредствено след масирани проверки на асансьорните съоръжения от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор.

Директорът на Националната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков съобщи, че от 915 проверени асансьора в цялата страна 230 са били неизправни. Проверките започнаха след тежък инцидент в София, когато при пропадане на асансьор загина една жена, а друга пострада тежко. Днес се очаква в прокуратурата да бъде внесен окончателният доклад за причината за инцидента. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44