Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в общините Раднево и Георги Дамяново остава

Снимка: БГНЕС

Кметът на община Раднево Юлиян Илчев съобщи за "Хоризонт", че е осигурена питейна вода и вода за битови нужди в село Коларово.

От ТЕЦ “Марица изток“ 2 са дарили на жителите на селото над 16 хиляди бутилки минерална вода, а военните от Втора механизирана бригада са изпратили две цистерни. Разпределението на водата по домакинства ще направят от БЧК.

Евакуираните след наводнението в общината осем души остават в болницата в града. За тях има осигурени дрехи и храна.

70 доброволци помагат при почистването на къщите, засегнатите от наводнението в петък в община Георги Дамяново. Бедственото положение там остава в сила, докато бъде почистено коритото на река Дългоделска Огоста и докато бъде възстановено водоснабдяването на две села в общината.

Огромно количество наноси по коритото на реката са променили на много места пътя й. Въпреки че нивото е спаднало значително, все още вода минава през дворове и земеделски площи.

Днес се работи усилено по водоснабдяването на село Говежда, което е без питейна вода шести ден, каза кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров:

От днес чакам фирмата и сериозна техникаq за да започнем да чистим коритото на реката, защото това ни е проблемното. Имаме много къщи, които са застрашени, защото реката се е изместила, минава през дворовете. Като се отече вече се вижда и трябва час по-скоро да я върнем в коритото, защото при дъждове - ще отидат тези къщи.

Довеждащият водопровод е напълно разрушен. В първото село по пътя му - Дълги дел, водопроводната мрежа е захранена с речна вода, която е негодна за пиене и може да се използва само за битови нужди. В следващото - Говежда, това е невъзможно заради прекъснати тръби и затлачени шахти. И за двете населени места са осигурени водоноски и бутилирана вода.

По първоначална оценка само неотложните аварийни дейности ще струват повече от 1 млн. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44