Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хойт Брайън Ий: Русия използва различни средства, за да сплашва България

Снимка: Посолство на САЩ

Русия използва различни средства, за да сплашва България и други съседни страни на Украйна да приемат нейното поведение, смята заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий. В съвместно интервю за БНР и още 2 български медии той призова за продължаване на икономическите санкции срещу Москва.

Употребата на медии, дезинформация и пропаганда са част от усилията на Русия да търси подкрепа за действията си, потвърди американският дипломат, отговарящ за Централноевропейските страни към Бюрото по европейските въпроси в Държавния департамент:

Ясно е, че Русия използва най-различни средства, за да продължи действията си в Украйна и за да сплашва страни като България, заедно с други украински съседи, да приемат нейното поведение. Дали България и НАТО са готови да отговорят на това. Според мен отговорът категорично е да.

Хойт Браян Йи, който се срещна с българския премиер и с външния ни министър, призова ЕС и България да продължат санкциите:

Нужно е да сме решителни заедно с нашите европейски партньори и с България. Ако Русия не се откаже, не изтегли войските си и не спре действията си в Украйна, трябва да сме готови да засилим икономическите санкции. В противен случай цената, която ще платим, ще бъде много по-висока. Както добре знаете, бизнесът не инвестира в региони на нестабилност и несигурност.

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ не уточни, дали от България е поискано да се включи в коалицията срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия:

Няма да навлизам в подробности, защото президентът Обама ще направи изявление как САЩ смятат да отговорят на тази заплаха, но мога да кажа, че България и САЩ и останалите наши съюзници са наясно с опасността, която идва от ИДИЛ. Ние ще действаме заедно за да отвърнем, както подобава.

Цялото интервю очаквайте на 13 септември по „Хоризонт“ в предаването "Събота 150".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44