Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 137 години от Третия щурм за освобождението на Плевен

С панихида за загиналите воини и с тържествена церемония пред костницата в Скобелевия парк в Плевен ще бъде отбелязана 137-годишнина от Третият щурм за освобождението на града.

Сражението е най-мащабното и кръвопролитното в петмесечната обсадата на Плевен. Само за 30 часа са убити и ранени повече от 6 500 войни. Заради многото жертви местността, в която се водят бойните действия, е наречена Мъртвата долина.

Пет години след Освобождението бащата на един от убитите край Плевен руски бойци дарява на църквата "Свети Николай" в града евангелие, с молба всяка година на 11-и септември да се отслужва панихида в памет на загиналите.

Според историците въпреки неуспеха си Третият щурм е решаващ в хода на Руско-турската освободителна война.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44