Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две от най-големите британски банки заплашиха да се изттеглят от Шотландия при позитивен вот на референдума за независимост

Две от най-големите британски банки, които са частично притежавани от британското правителство, заявиха, че ще се предислоцират в Лондон, ако Шотландия гласува за своята независимост на референдума през следващата седмица.

Големите банки Lloyds Group и Royal Bank of Scotland (RBS) подчертаха, че ще преместят техните централи в Лондон, ако на 18-и септември шотландците решат да напуснат Обединеното кралство.

Банковата групировка Lloyds Group, 25% от която е притежание на британското правителство и която е контролирана от Bank of Scotland, заяви, че нейните непредвидени планове включват юридическо пребазиране на част от бизнеса й от Шотландия в Англия.

Подобна заплаха отправи и RBS, посочвайки, че при позитивен вот на референдума за независимост в Шотландия ще бъде наложително да се промени местонахождението на централата на банковия холдинг.

Вчера и големият застрахователен и пенсионен гигант Standard Life каза, че планира нови регулирани компании в Англия, на които бихме могли да прехвърлим части от нашия бизнес, ако е налице необходимост от това.

И други банки заплашиха да се оттеглят от Шотландия, ако шотландците подкрепят референдума за независимост. Банката Clydesdale Bank, която е част от National Australia Bank също обяви, че ще се регистрира в Англия, ако Шотландия напусне Обединеното кралство.

Тези заплахи за масово изтегляне на големия финансов бизнес от Шотландия е факт само часове, след като станаха ясни резултатите от последно проучване на общественото мнение, които отчасти намалиха напрежението.

Според проучване на агенция Survation по поръчка на в-к "Дейли Рекърд" 47,6% от запитаните биха гласували с "НЕ" на предстоящия след седмица (на 18-и септември) референдум за независимост на Шотландия спрямо 42,4%, които биха подкрепили напускане на пределите на Великобритания. Все още 10% от запитаните нямат мнение по въпроса, което предполага, че ако те бъдат игнорирани и изборите се провеждаха днес, 53% от шотландците щяха да гласуват против референдума за независимост срещу 47% на противното мнение.

По този начин последното проучване показва, че разликата между противниците на шотландската независимост и тези, които я подкрепят, се е разширила на 6% - каквато беше разликата преди около два месеца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

"Глътка въздух" за британската лира след резултати от последно проучване преди референдума за независимост в Шотландия

Оповестеното късно снощи последно проучване на общественото мнение за нагласите преди шотландския референдум за независимост отслаби частично опасенията на финансовите пазари за излизане на Шотландия от Обединеното кралство. Според проучване..

публикувано на 11.09.14 в 09:44