Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки студенти от ЮЗУ се изследваха безплатно за ХИВ и СПИН

Десетки студенти от Югозападния университет се изследваха безплатно за ХИВ и СПИН в мобилния кабинет, разположен в двора на висшето училище.

Освен възможността да проверят своя ХИВ статус младите хора получиха информационни материали и такива за безопасна любов. Мотивите да направят тест за СПИН се оказаха по-силни от естествения страх:

Човек трябва да бъде отговорен към себе си и да се предпазва от нещо толкова страшно.

Важно е, защото не знаем във времето какво може да причини нашето невнимание. 

Днешната инициатива беше на РЗИ и Студентския съвет в ЮЗУ.

За нас е важно повече млади хора да се включат в кампанията, защото това е една от най-рисковите групи, сподели д-р Василева от РЗИ: 

Тестът е анонимен и безплатен. Затова се прави тази кампания, за да може колкото може повече хора да бъдат обхванати с този бърз тест, който се позитивира на момента и всеки може да разбере своя ХИВ статус.

В рамките на лятната кампания мобилната лаборатория за безплатно изследване на ХИВ/СПИН е обиколила повечето общини в област Благоевград. След откриване на учебната година кампанията ще продължи и в средните училища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44