Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания не изключва възможността да участва във военни действия срещу "Ислямска държава" в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания заяви, че има вероятност нейни части да предприемат военни действия срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Говорител на британското правителство каза, че когато става дума за използването на военновъздушна мощ и други подобни средства, то премиерът Дейвид Камерън не изключва нито една възможност. Той обаче добави, че все още не е взето решение в тази насока.

Това становище на "Даунинг стрийт" се разминава с казаното по-рано от външния министър Филип Хамънд. По време на посещение в Берлин той заяви, че Великобритания няма да участва във въздушни удари в Сирия, като припомни, че парламентът в Лондон вече е отхвърлил подобен сценарий.

От правителството обаче побързаха да уточнят, че Хамънд е имал предвид само въздушните удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад и решението на депутатите не се отнася до евентуални военни действия срещу "Ислямска държава".

Казаното засили предположенията, че Великобритания ще се присъедини към военната акция на САЩ в Сирия, където американски самолети вече бомбардират позиции на крайните ислямисти.

"Даунинг стрийт" приветства новата стратегия на президента Обама за унищожаване на "Ислямска държава" и заяви, че Лондон и Вашингтон ще продължат да имат единен подход за решаване на проблема.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44