Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базар в Габрово предлага плодове, зеленчуци и други храни, отгледани в селски дворове и местни ферми

| обновено на 12.09.14 в 13:55
Снимка: Капитал

Селски базар в центъра на Габрово предлага на купувачите, запътили се към големите търговски вериги, плодове, зеленчуци и други храни, отгледани в селските дворове или произведени в малките местни ферми. Инициативата е на четири читалища от габровски села и квартали, а организаторите са нарекли базара "Първи селски мол". Инициативата е опит за завръщане на една забравена традиция на пазарните дни в Габрово, които в миналото са били празник за хората.

В обичайното време за пазаруване - в петък след работния ден, габровци ще имат възможност да си купят и да опитат вкуса на храната, която местните хора са имали на трапезата си в миналото, а и сега. Желанието на инициаторите е да покажат традициите в производството на уникални продукти в Габровския край, както и в приготвянето на храни, забравени в съвремието, разказа секретарят на читалището в село Гарван Маргарита Стоянова.

Искаме на всяка цена да покажем, че не само художествената самодейност и библиотечната дейност е читалищна дейност. Читалищата могат да бъдат полезни на местната общност с редица други неща.

Участници в базара са 9 читалища и трима местни производители. Част от средствата от продажбата ще отидат на пострадалото от скорошното наводнение село Гъбене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44