Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха нови санкции на Русия

Съединените Щати наложиха нови санкции срещу Русия, които са били координирани тясно с Европейския съюз. Американският президент Барак Обама посочи, че мерките се предприемат, заради действията на Русия, които са дестабилизирали допълнително ситуацията в Украйна през изминалия месец. Допълнителните санкции засягат финансовия, енергийния и сектора по отбраната.

Добавят се мерки срещу шест руски банки, сред които е и най-голямата "Спербанк", като американските граждани няма да могат да купуват дълг на тази банка, който е с по-голям падеж от 30 дни.

На телеконференция с висши лица от администрацията на Белия Дом беше посочено, че всяка една от тези финансови институции е разчитала до голяма степен на американска валута за откупуване на дългове.

В сферата на отбраната действията на Съединените Щати също са съгласувани с Европейския съюз, като те засягат лица и държавни фирми от военната промишленост.

В енергийния сектор под удара на санкциите попадат пет компании – "Газпром", "Газпромнефт", "Лукойл", "Роснефт" и "Сургутнефтегаз".  Те няма да могат да получават американски средства в случаите, в които проучват възможности за добиване на гориво или при производството на такова, когато става дума за проекти под вода, при арткически експедиции и за добиване на шистов газ.

Висши служители от администарцията президента Барак Обама коментираха, че наложените на Кремъл санкции са оказали сериозно влияние върху руската икономика и данните, с които те разполагат показват, че страната е на път да влезе в рецесия. Служителите, пожелали анонимност, изразиха желание да отменят мерките, ако Русия приложи ясни доказателства, че спазва подписаното примирие в Минск на 5 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44