Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контактната група за Украйна се среща идната седмица в Минск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващата среща на контактната група за Украйна ще се състои идната седмица в Минск, съобщават украинските медии, като цитират един от участниците в групата - бившия украински президент Леонид Кучма. На 5 септември контактната група договори прекратяване на огъня в Източна Украйна и прие план за мирно урегулиране на конфликта. Планът предвижда спирне на бойните действия, изтегляне на войските, обмяна на пленници, предоставяне на хуманитарна помощ за Югоизточна Украйна.

Междувременно 33 камиона с хуманитарна помощ от втория конвой на руското министерство на извънредните ситуации премина руско-украниската граница.

В Западна Украйна днес започват военните учения "Бърз тризъбец 14" с участието на войници от десетина държави, сред които и България. Ученията ще продължат до 26 септември.

Същевременно говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че страната му  "вижда първите признаци за това, че Русия изпълнява" споразумението от Минск за прекратяване на огъня в Украйна. На редовна пресконференция, Ърнест отбеляза, че американската страна очаква от руската "по-нататъшни стъпки" в същата посока. На въпрос дали понастоящем има доверие и взаимно разбирателство между Владимир Путин и Барак Обама, говорителят на Белия дом заяви, че техните отношения имат "делови характер". Междувременно, руското Министерство на външните работи заяви, че страната бързо ще предприеме ответни мерки срещу последния кръг американски санкции, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. 

Оценяваме въвеждането от Вашингтон на нови антируски санкции като поредната враждебна стъпка в руслото на  предприетия от американската администрация конфронтационен курс,  се казва в изявление, публикувано на уебсайта на ведомството.В текста се изтъква, че "жонглирането със санкции" няма да принуди Русия да промени принципната си позиция. Няма да действаме в угода на геополитическите амбиции на САЩ и на намеренията на онези отвъдокеански политици, които се стремят да използват "управляемата Украйна" в интерес на сдържането на Русия, заявява руското ведомство.

Министерството посочва, че предстоящите контрасанкции са "принудителна мярка, но Москва оставя "отворена вратата за конструктивно и честно сътрудничество", включително и по украинската криза, ако Вашингтон е готов на това.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44