Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В помощ на обучението на българчета от САЩ и Канада държавата отпуска повече от 1 млн. лв.

| обновено на 14.09.14 в 13:52
Снимка: БГНЕС

В помощ на обучението на българчетата от  САЩ  и Канада тази година държавата отпуска  повече от 1 млн. лв. Средствата се разпределят  според броя на децата, които са обхванати в българските учебни заведения.

Училищата са 31 на брой. 27 от тях са на територията на САЩ и 4  в Канада. Обхващат  над  1700  ученици, което на фона на големия брой имигранти  съвсем  не е много. В Чикаго е най-голямата българска общност,наброяваща повече от 200 000 души, но в  9-те български училища  са записани  около 1 000 деца.

В предградието  Елк гроув вилидж се намира  т.н. Малко българско училище, което противоположно на името си е с най-много ученици  и най-голямото  в САЩ и Канада.

С близо 400 деца МБУ стартира новата учебна година и с финансова помощ  повече от 72 ,000 лв. ,а след него се нареждат  „Джон Атанасов“ в Чикаго, Училището към църквата „Света София“ в предградието Дес плейнс, училище „Хр.Ботев“ в Ню Йорк, училища от Бостън,Вашингтон.

Преди няколко години  Асоциацията на българските училища  в чужбина  успя да издействува финансови  средства  от Министерството на образованието  за подпомагане обучението по български език и литература ,по  история и география на България.
Министерството  лицензира много от български училища зад граница и въпреки, че учебните занятия са един път седмично дипломите се признават в България и  децата  на имигрантите, ако се  завърнат  могат да продължат образованието си в родината. Въпреки  всичко остават много нерешени проблеми. Един от най-актуалните е методиката на обучение. Условията са много специфични и въпреки усилията, учениците получават дипломи, но често пъти  почти не могат да говорят български.
В  малко българско училище от  три  години преподавателките  Маринела Петрова и Жени Вичева разработват  и прилагат в практиката си нови помагала за обучение в подготвителните групи и във втори клас. Учебниците, които са направили, почти са готови за печат и вероятно ще бъдат от полза на  преподавателите в българските училища зад граница  навсякъде по-света. Но такива помагала трябва да  има  и за останалите възрасти  и класове. Може би  повече трябва  да се заложи и въведе и използуването на новите технологии,  да се заменят традиционните форми на обучение с нови. Това със сигурност ще спести  пари на държавата, а качеството  на обучение най-вероятно  ще  бъде много  по-добро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44