Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1600 деца от страната и чужбина проявиха интерес към Лятното училище по занаяти

Снимка: Катя Чорова

Над 1600 деца от страната и чужбина проявиха интерес към Лятното училище по занаяти, което завърши във Велико Търново. В продължение на месец майстори  даваха безплатни уроци по средновековни и възрожденски занаяти.

В работилници на Възрожденската Самоводска чаршия децата учеха дърворезба, кожарство, грънчарство, тъкачество и бижутерия,а на открито в средновековната крепост Царевец сякоха монети, правеха сапун, хартия и хляб по стари рецепти и се забавляваха с игри на предците ни.

На Царевец Великотърновския клуб "Традиция" показа на повече от 1600 деца-туристи от страната и чужбина как да напишат имената си на глаголица, каза неговият председател Върбан Минев:

Огромен интерес имаме от русначетата в писане на глаголицата. Някои от тях знаят, че това е старата славянска азбука.

Близо 600 великотърновски деца, редовно посещавали Лятното училище, ще получат сертификати за чираци на 20-ти септември, когато майсторите-занаятчии ще отворят своите работилници за традиционната Нощ на Самоводската чаршия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44