Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единна Русия" печели регионалните избори в Русия

| обновено на 15.09.14 в 11:28

Управляващата партия "Единна Русия" затвърди своите позиции в местната власт след вчерашните избори, които се проведоха при ниска активност в почти всички региони на Руската федерация. От имащите право да гласуват 75 милиона души по-малко от половината се явиха в избирателните участъци. Всички издигнати и подкрепени от партията на властта кандидати за губернатори в 30 региона печелят още на първия тур, и то с голямо мнозинство.

Медиите с особено внимание следяха как гласува Москва, тъй като за първи път от 11 години изборите за градска Дума бяха мажоритарни, а опозицията в повечето избирателни райони издигна общи кандидати. Но и тук изненади нямаше – след преброяване на всички бюлетини стана ясно, че нито един опозиционен политик не влиза в местния парламент, който ще продължи да бъде под контрола на партията на властта.

За първи път вчера гласуваха избирателите в Крим след анексирането на полуострова от Русия, като активността беше значително по-ниска в сравнение с референдума за независимост през март. От обработените досега протоколи се вижда, че "Единна Русия" има подкрепата на над 70% от избирателите. С няколко депутати в местния парламент ще бъдат представени и националистите от Либералдемократическата партия на Владимир Жириновски.

Събитията в Украйна, с които през последните месеци започват и завършват телевизионните новини, поставиха на заден план местните проблеми, коментират повечето социолози. Според тях внушителната победа на управляващата партия "Единна Русия" е и пряк резултат от изключително високия в момента рейтинг на президента Владимир Путин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44