Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЙМУНДЖИЛЪЦИ


"На маймуни ни обърнахте, да ви вземе дявола с маскари..."

Тази знаменита фраза на Алековия херой Бай Ганьо Балкански е може би най-кратката характеристика на нашенски политик в предизборно време.

Без Щастливеца да е бил политилог, социолог или поне дребен партиен функционер, е успял да напипа точното превъплъщение на българските политици, хукнали да обсебят народната любов в дните преди поредния вот. И показателно за провидческия му талант е фактът, че след повече от век нравите по тези географски ширини си остават същите.

Любопитното е, че процесът на омаймуняването тази година включва както традиционното целуване на ръка и щедрите обещания в стил „циганска сватба“, така и даряването къде на кози, къде на бяла техника, както и полагането на доброзорен труд в полза на пострадалите от наводненията.  

Обули гумени ботуши и с нови-новенички лопати в ръце кандидати за депутати се надпреварваха който пръв ще стигне до потънало в тиня селце, други разнасяха сандвичи и вафли за електората, трети замъкнаха целите си фамилии за да „прояват човешко отношение и състрадателност“ и бяха посрещнати „със сълзи на радост и отчаяние“, както написаха пиарите им.

Извинявайте, но трябва да има мярка във всяко нещо, включително и в политическата реклама. Житейските трагедии не трябва да се използват за фон на нечия показна благотворителност. Жалко и недостойно е да даряваш някому нещо – било автомобил или теле, купено с неговите собствени левчета. Защото всички знаем, че субсидиите на партиите излизат от джоба на данъкоплатците, тоест от нашите.

Впрочем, именно обикновените хора показаха как се прави – в понеделник в много училища в страната децата не поднесоха цветя на любимия учител, а парите за букетите бяха дарени в помощ на бедстващите.

И го направха въпреки публично изразеното неодобрение на инициативата от просветния министър. Която, да напомним, също е политическо лице.Нищо че е назначена служебно и временно на този пост.

Но, разбира се, срамът е, уви, твърде рядко срещана добродетел сред родната политическа класа. Ако не беше така, кандидат-управници нямаше да се вайкат – примерно – за пострадалите рибари от Ченгене скеле, а щяха да решат основния проблем на поселището. Който проблем, да отбележим, е не от днес или вчера, а от повече от четиридесет години. Колко управници от всякакъв цвят са се изредили за това време и Уикипедия не знае. А селището си е все така незаконно.

Точно така, както и до днес не е ясно чия собственост е прословутият язовир Иваново, наводнил село Бисер. За две години и половина не бяха открити виновниците за трагедията, отнела единадесет живота…

Но пък и кой да ти се занимава с такава дреболия – предизборно време е. Сега се коват бъдещите постове, коалиции и задруги. Вярно, кампанията тече някак си вяло. И от страна на политиците, а още повече от страна на електората. Все пак това са третите за една година време избори.

Но вяло, не означава непременно скучно. Все се намира някой да покаже нов маймунджилък. Едни се накичиха с черни котки, други решиха отново да вапцат паметник, трети поиска затварянето на границата с Турция по време на изборите,  а ветеран в политическите баталии даде специална заръка на кандидат-депутатите  си - ако някой им кажел, че формацията е политически тюрлю гювеч, да го ударят с партийната платформа за управление на държавата и то така да го ударят, че да го заболяло…

Ами така е у нас – описал го е още Алеко Константинов.

Лошото е, че до изборите има цели 20 дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46