Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

| обновено на 13.05.20 в 18:21


Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация. Тогава част от бургазлии започнаха да се организират в социалните мрежи и искане да се запази старата сграда.

 „Реших, че трябва да покажем мнението си по въпроса, тъй като тези сгради са над 110 – годишни и са част от историята на града и не би трябвало да бъдат събаряни. Според мен те имат историческа културна стойност. Ако бъдат съборени на тяхно място ще има нова висока сграда, като всички останали на площад „Тройката“. Ще запушат самия площад, което според мен няма да е красиво както за гражданите, така и за туристите, които всяка година посещават града“, посочи организаторът на недоволството Александра Абаджиева.

Според общественика Митко Иванов, няма цивилизован град в Европа и по света, в който да не се отделя специално внимание и политика към опазването на архитектурното наследство. „Градът трябва да се развива. Затова те строят своите МОЛ-ве не на централния си площад, в случая „Тройката“, а ги строят извън града. Там има пространства за паркинг. Там се създават новите жилищни сгради с прекрасна и развита инфраструктура. Никой нормален град не строи молоподобни сгради в центъра си, камо ли на площада си“, посочи той.

Според него не трябва да се поставя акцент само върху действията на собственика, а върху политиката на Общината и държавата. „Общината е одобрила ПУП, който позволява 9-етажна сграда. Архитектурната общност на времето е пропуснала този момент. Не чух нито веднъж тя да е взела отношение по казуса, което е доста странно. Градската управа и архитектурната общност мисля, че са тясно свързани с казуса“, обясни Иванов. 

Според него до този момент обществото в Бургас никога не е реагирало толкова единно по отношение на запазването на старата архитектура. „Мисля, че няма друга сграда която едновременно да съчетава духа на старта архитектура на Бургас, конкретно духа на стария Тоскани – един от създателите на стария Бургас и духа на едно културно средище на града, каквото беше книжарница „Хеликон“. Точно това е сърцето, което доказваше на нас – хората на книгата, че не всичко е събаряне, строителство и пари. Според мен това е причината общественото мнение да реагира като ужилено“, посочи общественикът.

Целият комплекс е архитектурно-строителната недвижима културна ценност „Производствена сграда /бивши „Маринкови хамбари“/. Според Закона, собствениците на имота трябва да полагат необходимите грижи за неговото опазване. Допустимо е единствено консервация, реставрация и изграждане на достъпна среда. Ако инвеститорът иска да изгради нови сгради, то трябва да поиска промяна на статута, каквото както всички  институции до момента посочват, не е направено.

Казусът провокира реакции както на общественици, така и на Общината. Само че не официално, а чрез фейсбук профил.

„Преместването на книжарница „Хеликон“ е временно и по тяхно желание“, съобщи в профила си кметът Димитър Николов след разговор със собственика на веригата книжарници Данчо Панайотов.

„На същото място ще се инвестира в нова, по-съвременна и по- голяма книжарница “Хеликон”, тъй като сегашната сграда му коства много голяма и ежемесечна сума за поддръжката й. Няма бургазлия, който да няма сантимент към сградата на книжарницата, включително и аз самият. Но и теренът, и сградата са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях. Право на собствениците е сами да решават как да развиват бизнеса си и какви инвестиционни намерения да предприемат за собствените си имоти“, посочва кметът.

След запитване към собственика на книжарниците Данчо Панайотов, той потвърди, че преместването е временно. Според него по този случай няма драма, тъй като теренът е частен и винаги е бил такъв. след построяването на новата сграда, книжарницата ще се върне на същото място. Той добави, че тя ще има по-хубав, по-голям и по-европейски вид.

Случаят с преместването на книжарница, събарянето на старата сграда и изграждането на нова предизвика много въпроси, свързани с нейната собственост.

Собственикът на веригата книжарници Данчо Панайотов посочи, че не се радва на новата ситуация, но я приема като неизбежна и с поглед напред. „Книжарница „Хеликон“ е открита на 1 юли 1996 г. Сградата е преустроен от компанията склад за зърно по договор за наем с тогавашните собственици. Изтеклият през юни 2019 г. беше подновен за една година от новия мажоритарен собственик, който предвижда строителство. В новата сграда е планирано голямо пространство за организиране на книжарница "Хеликон" отново в същия мащаб“, посочва Панайотов.

Представител на другия собственик на сградата „СК“ ООД, чийто управител е Здравко Станчев, посочи, че няма изготвен идеен проект за терена. Приоритет на компанията тази година е изграждането на „Сентрал Парк“ и разкриването на 1500 работни места в ИТ сектора. 

Според справка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, собствениците на сградата са трима. Най-голям дял от имота е „СК“ ООД с  66 от общо 72 идеални части, а Гинка и Данчо Панайотови по 3 от 72. Според Закона, никоя от страните не може да строи на този терен, без да има съгласие от другата.

Казусът провокира и намесата на министъра на култура Боил Банов. В Бургас той посочи, че стопира всякакви дейности в района на площад „Тройката“, където се намира сградата на книжарница „Хеликон“.  От утре там ще влезе комисия, която да направи анализ дали сградите имат характеристики на паметници на културата. В района ще бъдат изпратени и служители на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", които да проверят дали са извършени нарушения при събарянето на постройките през декември във вътрешността на имота.

До този момент нито в Община Бургас, нито в Министерството са подавани искания за промяна на статута на сградите в района или инвестиционно намерение за строеж там. За две от сградите има подадени декларации за признаването им за паметници на културата. Тази на книжарница „Хеликон“ не е сред тях. Въпреки това, комисията ще направи анализ дали и тя има характеристики за това, посочи министърът на културата Боил Банов.

„Искам да заявя ясно, че от този момент на нататък за този район има пълен стоп на каквито и да е действия докато не се произнесем по характеристиките на съответните сгради в него. Независимо дали е ПУП, а за събаряне и дума да не става. За каквито и да е дейности – пълен стоп, до произнасянето за това кои сгради около площада имат качества за това да бъдат обявени за паметник на културата и съответно да формираме един ансамбъл. Тази заповед е подписана днес, утре ще дойде официално. Комисията ще започне работа от утре или най-късно вдругиден“, обясни той.

През ноември миналата година започна събарянето на част от старите сгради във вътрешната част на терена. Тогава в съобщението на фирмата, собственик на терена, се посочваше, „ще се извърши премахване на второстепенните сгради във вътрешността на имота, като декларираме и гарантираме, че с тези действия няма да нарушим целостта на сградите, контактуващи с площад „Тройката“, включително и двете сгради паметници на културата“. Според информацията, целта беше в района да се подобрят възможностите за паркиране.

Тези постройки обаче попадат в охранителна зона, поясни Банов. „Всякакви действия в охранителната зона също трябва да се съгласуват с Министерството. При всички положения към този момент нямаме нищо съгласувано, така че заедно с института, които ще правят оценката, ще дойде и инспектората да погледнат какво е правено в близко време и дали е правено законосъобразно“, посочи министърът.

Банов допълни, че обследването от Комисията ще бъде експедитивно и се надява да приключи в рамките на един месец. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46

Ще остане ли мечтател архитект Бурулянов?

Новият главен архитект на Община Бургас вижда дупката на площад „Тройката” като модерно парково пространство с умни градски мебели, детски площадки, арт инсталации на кота 0 и подземен паркинг в изкопа. Това решение за старата градска язва посочва Емил Бурулянов в концепцията, с която спечели комисията и тя го посочи като най-подходящ за важния..

публикувано на 04.03.20 в 18:26
Снимката е илюстративна.

Как да очакваме добри резултати от PISA като учим децата си да зубрят?

За поредна година българските ученици се нареждат назад в класацията на  международното изследване PISA. Проучването оценява функционалната грамотност на тези, които са завършили задължителното образование, т.е. как те могат да използват наученото в реални житейски ситуации. „Катастрофата в училище се задълбочава", „Срив в образованието до девети..

публикувано на 04.12.19 в 14:07

БДЖ между амбициите и реалността

Нова седмица-нов късмет, но не и с БДЖ. Добрата стара железница излиза с едни и същи номера, с вариации за разнообразие. Тази сутрин пътуващите по линията Ямбол-Бургас, сред тях мнозина от Карнобат и Айтос, които работят в областния център, са подложени на екшън в типичния БДЖ стил, разказаха слушатели.   Спирачките на втория вагон се..

публикувано на 14.10.19 в 16:58
Книги, забранени преди 9 септември 1944. Книгата на Коста Тодоров е била забранена и през следващите десетилетия. Останалите са книги от автори с леви убеждения. Книгата на английски е от Лаврентий Берия, видна фигура в сталинския репресивен апарат, но за българската левица тогава той е бил известен просто като съветски революционер (вляво). Книги, забранени слез 9 септември 1944. Стихосбирката „Победни песни” на популярния поет Кирил Христов е била забранена, защото възпявала победите на българската армия във войните за национално обединение (в средата). Първото българско издание на „Под игото” от Иван Вазов. Книгата е с блестящи илюстрации от най-добрите тогавашни художници в България: Йозеф Обербауер, Антон Митов, Иван Мърквичка и Антони Пиотровски (вдясно).

9 септември - поредната разделителна дата за българина

Една от спорните дати в българската история е днес – 9 септември. Всъщност, тя датата си е еднозначна, въпросът е в нейното тълкуване и как тя се превърна в поредната разделителна линия на българското общество. Септември е интересен месец в българската история. Първо идва 6 септември, на който се бием гърдите колко велики българи сме, как..

публикувано на 09.09.19 в 11:30