Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Снимка: ОДМВР Шумен

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати.

Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа - се измъкна преди голямото затваряне. Други извадиха нотариални актове, декларации и тръгнаха да носят лекарства. Или да претакат зелето насред пролет. Както някои поднасят къде на шега, къде - наистина - толкова години столичани се гордеят, че са от София, а сега се кълнат, че са от село.

Половинчато слагахме маски. Ха - задължително, ха - с гратисен срок, ха - само в закрити пространства. На българинът, който и без това не обича акъл да му дават, толкова му и трябваше. Вече почти не се виждат хора с маски в затворените пространства, включително и служители в магазините вече не носят. Очевидно сме развили някакъв имунитет без да разбера. Ама аз така и не разбрах, че пика, който чаках, както жена не съм чакал, взел, че дошъл, минал и заминал…Нищо, ще чакаме следващия.

И границите уж щяхме да затваряме, ама всъщност казаха, че било само за чужденци. На нашенци разчитат, че ще си спазват карантината. Сигурно нещо се бърка по веригата, щото от щабавсе обясняват, че завърнали се българи носят вируса. Най-интересни бяха ония от Хасково, дето още в Нидерландия разбрали, че кашлят лошо, ама решили да се приберат все пак. Та въведохме едни половинчати мерки, ама се сетихме, че иде Байрам, та решихме да възпрем българските турци, да не се прибират за баклавата.

А гражданите питаха - добре, защо от целия свят се прибират безпроблемно, а мен ме спират на изхода на града и не ме пускат? И аз дворче имам да нагледам, па и зеле не само столичани претакат. Или, ако трябва да сме сериозни, болни роднини имат доста хора, които все още живеят и тук, в нашата мила татковина. Въпросът е интересен, а отговорът - половинчат. Като мерките.

И с пазарите решихме проблема половинчато - затваряхме, отваряхме, пак затваряхме… А големи магазини въведоха половинчат пропускателен режим. Уж се влиза контролирано, а вътре десет души се скупчили върху промоционалните ягоди от Нова Зеландия.

Дори и Генерала го свалиха половинчато, след като в Интернет вече заваляха молби поне хороскопа сутрин да чете, че вече свикнахме с него. Сега ще се появява всеки четвъртък. Или – и когато се наложи.

Всичко е половинчато у нас. Дори и тулупите. Всеки нормален тулуп спи по цял ден, а само у нас - до обяд.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Ще остане ли мечтател архитект Бурулянов?

Новият главен архитект на Община Бургас вижда дупката на площад „Тройката” като модерно парково пространство с умни градски мебели, детски площадки, арт инсталации на кота 0 и подземен паркинг в изкопа. Това решение за старата градска язва посочва Емил Бурулянов в концепцията, с която спечели комисията и тя го посочи като най-подходящ за важния..

публикувано на 04.03.20 в 18:26
Снимката е илюстративна.

Как да очакваме добри резултати от PISA като учим децата си да зубрят?

За поредна година българските ученици се нареждат назад в класацията на  международното изследване PISA. Проучването оценява функционалната грамотност на тези, които са завършили задължителното образование, т.е. как те могат да използват наученото в реални житейски ситуации. „Катастрофата в училище се задълбочава", „Срив в образованието до девети..

публикувано на 04.12.19 в 14:07

БДЖ между амбициите и реалността

Нова седмица-нов късмет, но не и с БДЖ. Добрата стара железница излиза с едни и същи номера, с вариации за разнообразие. Тази сутрин пътуващите по линията Ямбол-Бургас, сред тях мнозина от Карнобат и Айтос, които работят в областния център, са подложени на екшън в типичния БДЖ стил, разказаха слушатели.   Спирачките на втория вагон се..

публикувано на 14.10.19 в 16:58
Книги, забранени преди 9 септември 1944. Книгата на Коста Тодоров е била забранена и през следващите десетилетия. Останалите са книги от автори с леви убеждения. Книгата на английски е от Лаврентий Берия, видна фигура в сталинския репресивен апарат, но за българската левица тогава той е бил известен просто като съветски революционер (вляво). Книги, забранени слез 9 септември 1944. Стихосбирката „Победни песни” на популярния поет Кирил Христов е била забранена, защото възпявала победите на българската армия във войните за национално обединение (в средата). Първото българско издание на „Под игото” от Иван Вазов. Книгата е с блестящи илюстрации от най-добрите тогавашни художници в България: Йозеф Обербауер, Антон Митов, Иван Мърквичка и Антони Пиотровски (вдясно).

9 септември - поредната разделителна дата за българина

Една от спорните дати в българската история е днес – 9 септември. Всъщност, тя датата си е еднозначна, въпросът е в нейното тълкуване и как тя се превърна в поредната разделителна линия на българското общество. Септември е интересен месец в българската история. Първо идва 6 септември, на който се бием гърдите колко велики българи сме, как..

публикувано на 09.09.19 в 11:30