Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Повече от две седмици преди предстоящите парламентарни избори у нас някои ежедневници избират тази сутрин да открият броевете си с темата за купуването на гласове.

"Труд" акцентира на информацията, че лихвари, купували гласове като съпътстваща дейност и като контрапункт, помества съобщението на МВР, според което 20 дни преди изборите обстановката в страната е много и дори притеснително спокойна.

От публикация в "24 часа" по темата научаваме, че на 5-и октомври се очакват до 200 хиляди купени гласа.

"Стандарт" предупреждава във водещата си публикация, че преференциалният вот може да застраши най-много вторите в листите.

Информацията за протеста на родители от пернишкото село Калище в първия учебен ден, където родители обявиха, че са против идеята децата им да бъдат обучавани заедно с деца на бежанци, също намира място в днешните централни издания.

Под заглавие: "Първокласници станаха жертва на омразата към бежанците" вестник "Сега" акцентира по темата и уточнява, че общинският съвет в Ковачевци е поискал закриване на имиграционния лагер в района до 30-и октомври.

"Монитор" избира за водещо заглавие съобщеното от социалния министър Йордан Христосков за подпомагане на 49 хиляди първолаци в цялата страна.

Вестник "Преса" също избира за акцент на първата си страница началото на новата учебна година: "Плевнелиев би звънеца, четири деца припаднаха". Вестникът пояснява, че това се е случило при откриването на учебната година в Природоматематическата гимназия в Благоевград. Изданието акцентира и на мерките за сигурност, които са били въведени в учебното заведение.

Изданието публикува и обширен репортаж от откриването на учебната година в Университета за национално и световно стопанство, като паралелно с това дава подробна информация по друга важна тема - за свободните места и състоянието на студентските общежития.

Темата за възстановяването на пострадалите от наводненията в страната райони също намира отражение в днешните вестници, макар не и на първите им страници. От публикациите научаваме, че седем от най-тежко пострадалите от наводненията райони ще получат финансова помощ от 26 580 640 лева. От предоставените пари най-много са предвидени за община Варна, уточнява вестник "Труд". 

"24 часа" съобщава, че Израел е пратил психолози при наводнените в Мизия и дава повече подробности за инициативата на посолството на Израел у нас "Топло сърце".

Темата за Корпоративна търговска банка също присъства в изданията. От първата си страница вестник "Преса" съобщава, че БНБ била готова на преговори с австрийски фонд за съдбата на КТБ.

Вестниците акцентират и на намерението на Комисията за защита на потребителите да дадат на съд мобилните оператори у нас заради практиката за плащане на неустойки под формата на оставащи такси при предсрочно погасяване на договорите на абонатите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44