Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Основна тема на руския печат е предложението на украинския президент Петро Порошенко областта Донбас да се управлява самостоятелно. "Вчера президентът на Украйна внесе във Върховната рада законопроект за статута на "бунтовните територии", пише руският в. "Комерсант".

По думите на Порошенко "дълбоката децентрализация", предложена от него на размирните зони в Донецка и Луганска област, не влиза в противоречие със суверенитета и териториалната цялост на Украйна. "Опълченските лидери обаче не останаха доволни от това поднасяне на въпроса", отбелязва "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

В коментар по темата вестник "Росийская газета" пояснява, че всъщност става дума за два законопроекта с "твърде общи и лукави предложения“, а ръководствата на самопровъзгласените републики в Донбас вече са ги нарекли "твърде закъснели".

Предстоящият референдум в Шотландия е тема на публикация във вестник "Файненшъл таймс", озаглавена: "Моментът е много неподходящ за отделяне от Великобритания". Ако Обединеното кралство се разпадне, стабилността ще бъде разклатена. Не се очаква да избухне гражданска война, но разводът между Шотландия и Англия едва ли може да бъде лесен или приятелски, се посочва в материала. Британците ще почувстват странно усещане в петъчната сутрин. Съюзът ще бъде спасен, поне така сочат сондажите, но въпреки това ще изглежда по-крехък от когато и да било, пише Джанан Ганеш в друга статия по темата във "Файненшъл таймс".

Румънският вестник "Адевърул" публикува коментар, според който ефектът на доминото от референдума в Шотландия няма да може да бъде овладян и категорично ще излезе извън границите на Европа, ако избирателите решат да напуснат Обединеното кралство.

Вестник "Гъндул" отбелязва, че наближаването на референдума за независимостта на Шотландия е засилило общественото внимание в Румъния към въпроса за автономията на областта Секуйеск, район в централна Румъния, населен предимно с етнически унгарци. Изданието обаче подчертава, че въпросът за независимостта на Шотландия няма общи характеристики с искането за автономия на румънския район.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44