Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ал Кайда" е призовала "Ислямска държава" да освободи британския заложник Алан Хенинг

Снимка: БГНЕС

"Ал Кайда" е призовала "Ислямска държава" да освободи британския заложник Алан Хенинг, защото от организацията смятат, че той е невинен хуманитарен служител, който се опитва да помогне на страдащите мюсюлмани, съобщи журналист, който е бил в района по време на отвличането.

Билал Абдул Карим, американски журналист, който е заснемал кадри в Сирия по време на събитията, съобщи, че дори терористичната групировка, която стои зад нападенията на 11-и септември 2001-ва година в Съединените щати, смята отвличането за твърде крайна стъпка.

Хенинг е бил толкова развълнуван от съдбата на мюсюлманите в Сирия, че е решил да пропусне Коледа със съпругата и двете си деца, за да пропътува повече от 6 000 километра и да достави медицинско оборудване за бежанците в град Ал-Дана. Ръководителят на местния клон на "Ал Кайда" се е срещнал с представители на "Ислямска държава" четири дни след отвличането на Хенинг и ги е обвинил, че това е в разрез с ислямските закони и е контрапродуктивно. Журналистът научил за това лично от човека на "Ал Кайда", когото интервюирал в правения от него филм за бойните действия в Сирия.

Хенинг е бил единственият немюслюмнанин в групата доброволци в конвоя от стари линейки с помощи, организиран от базирана във Великобритания мюсюлманска благотворителна организация.

Междувременно британският министър на външните работи Филип Хамънд призна пред медиите, че спецчастите изпитват трудности с организарането на спасителна мисия за Хенинг, тъй като не могат да установят местоположението му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44