Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за асоцииране на Украйна ще направи възможна политическата и икономическа интеграция на страната

Европейският парламент предстои днес да гласува споразумението за асоцииране на Украйна, което през ноември миналата година стана повод за масовите протести в страната. Те започнаха, след като тогавашният президент Виктор Янукович в последния момент, под руски натиск, отказа да подпише документа.

Днес одобряването на споразумението става факт едновременно в Страсбург и Киев - евродeпутатите и членовете на украинската Върховна рада ратифицират споразумението с паралелен вот, поддържайки пряка видеовръзка между двете пленарни зали.

Самото гласуване предстои. Съмнение за резултата няма. Остава да се види с колко точно голямо мнозинство ще ратифицират споразумението европейските депутати и украинските парламентаристи.

Документът ще направи възможна реалната политическа и икономическа интеграция на Украйна. Той е задължителна предпоставка, но не и гаранция за бъдещо европейско членство.

Предвидената в него зона за свободна търговия обаче няма да бъде създадена преди 2016-а година. Отлагането беше договорено между властите в Брюксел, Киев и Москва преди броени дни, с цел до тогава да бъде намерено решение на проблемите, които Русия твърди, че ще последват от икономическото обвързване на Украйна с ЕС.

Отношенията ЕС - Русия са тема на дебатите, които се водят в пленарна зала от сутринта. Повечето от участниците в тях са единодушни, че ЕС трябва да продължи да прави всичко възможно в подкрепа на независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Според председателя на външната комисия, германския християндемократ Елман Брок, Русия изглежда има намерение да анексира още украински територии. По думите му, ЕС трябва да продължи твърдата си политика и при нужда да наложи и още санкции. Лидерът на социалистите, италианецът Джани Питела обаче изрази позиция, че санкциите не могат да заменят необходимото политическо решение. Според него ЕС трябва да бъде готов постепенно да ги отмени, ако Русия покаже истинска склонност за диалог.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44