Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден преди референдума за независимост битката за бъдещето на Шотландия загрубя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди референдума за независимост на Шотландия силите са изравнени, а страстите се разгорещиха до крайна степен. Битката за бъдещето на Шотландия загрубя с навлизането в последния ден преди референдума за независимост. Двата лагера си размениха горчиви обиди, на места се стигна дори до физически сблъсъци.

Лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд заяви, че кампанията е показала и грозната си страна, след като самият той се наложи да прекъсне посещението си в Единбург, където беше блъскан и апострофиран на среща в търговски център, а депутатът Джордж Галоуей беше заплашен на митинг в Глазгоу, че ще получи куршум в главата.

Националистите от своя страна обвиниха юнионистите в долни лъжи и сплашване.

Днес лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Алекс Салмънд ще отправи призив към народа на Шотландия да гласува така, че да се събуди в петък сутринта в първия ден на една по-добра страна.

Три от последните четири проучвания на общественото мнение показват лека преднина на противниците на независимостта и едно дава предимство на искащите независимост. Все още обаче около 350 000 души се колебаят и експертите са на мнение, че именно тяхното решение ще определи крайния изход в референдума. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44