Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на плодове и зеленчуци искат ново разпределение на европейските пари

Снимка: Дарина Григорова

Производителите на плодове и зеленчуци настояха да има ново разпределение на европейските средства за подпомагане на животновъдството, за зеленчукопроизводството и овощарството. Те поискаха Министерството на земеделието да внесе до 10 ноември ново предложение в Европейската комисия. Ако не бъдат предприети действия производителите на плодове и зеленчуци ще  организират протести. 

Производителите на плодове и зеленчуци твърдят, че секторът е по-уязвим и е необходимо да има същото подпомагане както за животновъдите. Те настояха за равностойно разпределение на европейските средства за субсидиране, обвързано с производството. Слави Трифонов - председател на Националния съюз на градинарите:

Тези средства да бъдат разпределени по равно - 82,5 милиона на 82,5 милиона евро.

Секторът на зеленчукопроизводството и овощарството е ощетен, коментира и Тодор Джиков - член на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Сектор "Плодове и зеленчуци и картофопроизводство" в планинските и полупланинските райони, които са 30 % от обработваемата земя в България, се занимават именно с плодове, зеленчуци и картофопроизводство. Начинът на разпределение на средствата в момента предрича все повече и повече да ходим да берем малини, ябълки, плодове, зеленчуци и картофи да събираме в европейските държави.

Производителите на плодове и зеленчуци настояха да има по-ефективен контрол, за да бъде намалена нелегалната дейност в бранша, която е 85%. В момента проверките не са достатъчни, коментира Пламен Сапунджиев от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Преди два дни на борсата в тържище "Слатина" имаше масирана проверка от Агенция по храните, която проверяваше чек листовете за лична хигиена на персонала. Ами там като се явите на работа пишете имате ли температура и се подписвате, че нямате.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44