Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският апелативен съд решава днес дали да освободи Цветан Василев

| обновено на 18.09.14 в 08:16
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд ще решава по искането на българската защита на Цветан Василев да бъде отменено прокурорското разпореждане за 72-часовия арест на банкера. То вече беше определено като недопустимо от Софийския градски съд, който заседава по казуса, преди Василев да се предаде на властите в Белград.

Миналата седмица съдия Иван Коев нарече искането "преждевременно", защото Василев все още беше на свобода и се издирваше. Сега той отново е свободен, но като предал се на сръбските власти, вече е в екстрадиционна процедура, която, ако завърши положително за българската прокуратура, трябва да приключи с предаването на Василев на българските власти с белезници и откарването му в следствения арест у нас.

Това се опитват да предотвратят българските адвокати на банкера с авансовото искане 72-часовото му задържане да бъде заменено от по-лека мярка за неотклонение. Бонус за тях е, че опасността от прокурорско задържане на клиента им, за разлика от миналата седмица, от онзи ден не е теоретична или виртуална, както я нарекоха прокурорите по делото, а напълно реална. Как ще протече новият развой на казуса, е трудно да се прогнозира, доколкото процедурата по предварително атакуване на арест, преди той да се е състоял, е прецедент в съдебната ни практика.

Искането за екстрадиция на намиращия се в Сърбия Василев се подготвя от българската прокуратура и предстои да бъде изпратено до дни.

Финансовият министър Румен Порожанов коментира, че до момента няма съдебни искове от вложители на КТБ, но има жалби до Европейската комисия. 

Според министъра удължаването с два месеца на надзора на Корпоративна търговска банка може да стане причина Еврокомисията да приложи наказателна процедура спрямо България.

Същевременно съд в Белград наложи на Цветан Василев мярка "подписка".

Темата за явяването на Цветан Василев пред сръбските власти продължава да занимава медиите в западната ни съседка.

Сръбското многотиражно издание "Курир" в материал, посветен на темата "Цветан Василев", обяснява, че когато се е предал преди два дни в управлението на криминалната полиция в Нови Белград, Василев е заявил, че не му иде въобще наум да бяга от Сърбия и то в България.

Според полицейската процедура притежаваният от него златен часовник му е бил свален. Василев не се е възпротивил на това, но не му е било ясно защо му отнемат скъпия часовник, след което, както добавя източникът на изданието, часовникът е бил върнат на "противоречивия бизнесмен и банкер", както го определя още "Курир". Много хора, на които е помагал финансово в България преди, сега са му обърнали гръб, се отбелязва още в сръбското издание.

Набиращото популярност белградско издание "Наши новина" съобщава, че след като се е предал, Цветан Василев е бил пуснат от Висшия съд в Белград. Освен че в материала се припомня цялата сага, свързана с Василев, се споменава, че арестът му е предизвикал истински шок в притежаваната от него сръбска фабрика за стъкло в Парачин. Предполага се, че ще бъде прекратена инвестиционната му програма, а работещите са започнали да се боят дали и занапред ще продължат да получават своите заплати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44