Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щети за над 3 млн. лв. са нанесли наводненията в Старозагорско

Снимка: БГНЕС

Щети за над 3 милиона лева са нанесли наводненията в Старозагорско. Като основни причини за наводненията и щетите общинска комисия посочва огромните количества дъжд - до 240 литра на квадратен метър, както и намалената пропускателна възможност на отводнителните съоръжения.

Водната стихия в Старозагорска община е унищожила овощни градини и оранжерии на стойност 470 хил. лв., животни за 160 хил. и храна за тях за още 240 хил. лева. За почистване на реките и деретата в наводнените селища в общината са необходими 407 хил. лв. Комисията, назначена от кмета на Общината, е изчислила щетите от наводненията върху частните къщи, домакинското оборудване и селскостопанския инвентар за над 300 хил. лв. Пострадали са 172 жилищни сгради в 15 населени места. 5 къщи са напълно негодни за обитаване. Семействата на две от тях са настанени във фургони. Стихията е прекъснала стените на 6 хидротехнически съоръжения, разрушени са 7 моста и част от отводнителните канали.

Общината ще кандидатства за средства пред Комисията по бедствия и аварии към Министерския съвет. Сформирани са работни групи по отстраняване на пораженията. Подготвят се проекти за нови мостови съоръжения и програма за подобряване на проводимостта на реки, дерета и отводнителни канали, които минават през населени места.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44