Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП за втори път в последните месеци излезе с препоръка за спиране на проекта „Южен поток”

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент за втори път в последните месеци излезе с препоръка за спиране на проекта „Южен поток”. Този призив се съдържа в приета днес резолюция за Украйна, обект на която са и отношенията Европейски съюз - Русия.

В документа евродепутатите призовават страните-членки да спрат планираните споразумения с Русия в енергийния сектор, включително и за газопровода „Южен поток”. Позицията на Европейския парламент за още санкции срещу руската страна включва и препоръка Евросъюзът да разглежда междусистемните връзки и съоръженията за съхранение или обратно подаване на газ като стратегически активи, и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори.

Според друг текст от резолюцията трябва да бъде обмислено изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели, както и на международната платежна система SWIFT.

Споразумението за асоцииране и свободна търговия между Европейския съюз и Украйна „не може и няма да се промени“, въпреки руския натиск, пише още в документа, с който евродепутатите приканват за бърза ратификация от страните-членки.

Европейският парламент настоява още да бъдат отпуснати повече средства за селските стопани, засегнати от руските търговски ограничения, както и да се разширят защитните мерки за европейската селскостопанска продукция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44