Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се задълженията и неплатените такси към различни фирми

Увеличават се задълженията и неплатените такси към различни фирми. За първите шест месеца на годината бизнесът е възложил на фирми, които събират задължения, да бъдат върнати 24 милиона лева. За цялата минала година сумата е била 19 милиона лева.

Безработицата и умишлено неплащане са сред основните причини за натрупване на задължения от гражданите. Компаниите получават със закъснение средно 25 на сто от издадените фактури, а допълнително 5 процента отписват, защото не могат да бъдат събрани. Печалбите на фирмите намаляват, въпреки че оборотите растат.

Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, коментира: 

Всяка пета търговска компания счита, че има заплаха за нейното съществуване в близкото бъдеще. 

Българите са най-некоректните платци в Европа, но бизнес клиентите се оказват значително по-нередовни платци от крайните потребители:

За съжаление, голяма част от клиентите, които не са откриваеми, кредиторът осъжда. В един момент след три - четири години този клиент се появява, обикновено е много ядосан и казва: "Вие сега защо с лошото, защо никой не ме потърси". Въпросът е, че ние в тези три - четири години сме направили страшно много усилия и разходи да го намерим, но не сме успели. Липсата на данни действително е в ущърб и на двете страни, защото в този случай обикновено вече са се натрупали лихви, съдебни разноски и така нататък и клиентът няма друг начин, освен да ги плати.

Българските и румънските компании имат най-много забавени плащания. Най-отговорни към финансовите задължения са в Германия и Франция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44