Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън изрази задоволство, че Великобритания остава непроменена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън изрази задоволство от факта, че Великобритания остава непроменена след референдума за независимост на Шотландия и призова за национално обединение.

Шотландия гласува да остане в рамките на Обединеното кралство. 55 процента се обявиха против независимостта, 45 на сто я подкрепиха. Националистите спечелиха в най-големия шотландски град Глазгоу, но това не се оказа достатъчно. Столицата Единбург е твърдина на юнионистите.

От Даунинг стрийт, премиерът Дейвид Камерън заяви, че, като ревностен привърженик на Обединеното кралство, е доволен, че шотландският народ е гласувал за запазването му. Той отбеляза, че жителите на Англия, Уелс и Северна Ирландия също трябва да имат по-силен глас, когато става дума за техните дела.

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Алекс Салмънд призна поражението и призова привържениците на независимостта да приемат резултатите от демократичния вот. Той обаче изтъкна, че гласувалите с „да” 1 милион и 600 хиляди шотландци е значителен вот за независимостта и добра основа за бъдещето.

Лидерът на кампанията „По-добре заедно” Алестър Дарлинг благодари на всички избрали съюза пред разделението и положителната промяна пред ненужното отделяне, по неговите думи. Той призна, че дебатът е породил разединение в страната, но сега всички трябва да работят заедно за обединението.

Политическите наблюдатели на Острова коментираха, че просто е приключило едно гласуване, сега започва дълъг процес на изграждане на една нова Великобритания с изпълнение на обещанието на основните британски политически сили за предоставяне на по-голямо самоуправление на Шотландия.

Междувременно британският паунд отбеляза рязко подобрение на финансовите борси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44