Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и НАТО приветстваха резултатите от референдума в Шотландия

Снимка: europe.bg

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен приветства факта, че Великобритания ще продължи напред като единна държава. Той припомня, че тя е сред страните - учредителки на алианса, и изразява увереност, че и занапред ще играе водеща роля той да остане силен.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също приветства резултатите от вота, както и това, че той е протекъл при демократично договорена вътре в страната процедура. Според Шулц решението на шотландските граждани е правилно – защото живеем във време, когато е ясно, че си струва европейците да останат заедно, и заедно да търсят решения за предизвикателствата.

Доволен съм по две причини: от една страна, за самата процедура и за демократичното протичане на допитването, като референдумът бе признат от Лондон, и - признавам си, изпитвам облекчение от резултата.

В интервю за радио "Дойчландфунк" Мартин Шулц допусна, че е възможна дискусия в ЕС, в случай на отцепване на част от държава - членка:

Европейският договор не включва подобен казус. Досега се приемаше, че ако част от държава - членка се отцепи, тя трябва да кандидатства и да отговори на критериите за членство, но според мен е възможна дискусия по този въпрос

Резултатът от референдума е добър за единната, отворена и силна Европа, към която се стреми Европейската комисия, заяви нейният председател Жозе Барозу. Комисията приветства факта, че по време на дебатите през последните години, правителството и народът на Шотландия многократно потвърдиха ангажираността си с Европа, подчертава още Барозу.

Шотландските избиратели казаха „да” на стабилността, отбелязват от групата на Европейската народна партия в Европарламента. Нейният лидер Манфред Вебер подчертава, че стабилността е важна за засилване на икономическия растеж и разкриването на работни места.

Все пак, броят на хората, които изразиха воля за независимост, не може да бъде пренебрегнат. Призоваваме британското правителство да не забравя, че мнозинството шотландци са проевропейски настроени, и да се отнася благоразумно към въпроса за идентичността им, заявява Вебер. 

Еврокомисарят по търговията Карл Де Гухт призна, че се е опасявал от положителен вот на шотландския референдум, който би предизвикал катаклизъм в Европа. В интервю за белгийско радио Де Гухт признава, че евентуално отделяне на Шотландия от Обединеното кралство би засилило сепаратистките тенденции в цяла Европа, създавай неуправляем континент от съперничещи си националисти.

Испания е много доволна, че шотландците са гласували против отделянето си от Обединеното кралство, заяви испанският премиер Мариано Рахой и нарече резултата от вота позитивен за интеграцията на ЕС. Мадрид следеше с особено внимание събитията в Шотландия, тъй като испанската провинция Каталуния, подобно на Шотландия, готви референдум за независимост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44