Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 000 души в България страдат от деменция

Около 200 000 души в България страдат от деменция, половината от тях имат болестта на Алцхаймер, съобщи проф. Лъчезар Трайков, началник на отделението по деменции в Александровската болница. Най-рано болестта се открива след 50-годишна възраст. Ранното откриване на болестта забавя усложненията с около четири години, каза професор Трайков. Той е категоричен, че деменцията е социално значимо заболяване:

Тя е третата по значимост болест след онкологичните и съдовите заболявания. Това е бичът на XXI век. 15-и септември беше срокът, в който трябваше да се депозират предложения по проекта "14-20" за действие. Точка четири от осемте точки е борба с деменциите, за които ще отпусне ЕС 1,5 милиона евро. Ние написахме проекта. В момента има един месец Министерството на здравеопазването да одобри създаване на мрежа от центрове за дневна грижа. При нас пациентите, по голямата част, живеят в семейството - къде поради липсата на домове, специализирани в тази посока. Така че, една дневна грижа е една от най-разпространените мерки в Европа.

По думите на професор Трайков, под ръководството му е изготвена национална стратегия за борба с Алцхаймер и той се надява тя да бъде приета от следващото правителство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44