Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните борси и бизнес средите във Великобритания реагираха положително на шотландския вот

Световните борси и бизнес средите във Великобритания реагираха положително на решението на Шотландия да остане част от Обединеното кралство. Мнозинството от участвалите в шотландския рефендум за независимост в четвъртък гласуваха против създаването на отделна държава.
Убедителното представяне на тези, които поискаха да бъде запазена цялостта на Обединеното кралство бе достатъчна, за да успокои деловия свят. 55% от гласувалите шотландци отхвърлиха независимостта. Тези, които смятат, че страната им ще се справи по-добре сама, са доста по-малко – 45%.
Още след като предварителните резултатите рано тази сутрин започнаха да дават превес на юнионистите британската валута започна да покачва стойността си на азиатските борси. Лирата-стерлинг, която през последните две седмици поевтиняваше заради опасенията, че Шотландия може да се отцепи, постигна най-високата си стойност спрямо еврото за последните две години. 
Акциите на Лондонската борса също поскъпнаха днес, като индексът FTSE на компаниите, регистрирани на нея, скочи с 0,75%.
Вниманието на бизнесмени и политици, сега е насочено към обещаната днес от премиера Дейвид Камерън конституционна реформа. Той потвърди ангажимента на Лондон да даде по-големи правомощия на парламента в Единбург, но същевременно посочи, че Англия, Уелс и Северна Ирландия също трябва да бъдат поставени в подобно равностойно положение.
Експерти коментират, че ако национални парламенти в четирите съставни части на Обединеното кралство получат изключителни правомощия върху определянето на данъците и бизнес правилата, то мнението на деловите среди несъмнено ще бъде от голямо значение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44