Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Топалов: Няма връзка между заплатите в "Мини Марица-изток" и бургаската мина "Черно море"

Снимка: Архив
Няма никаква връзка между заплатите на миньорите в най-голямото въгледобивно дружество в България - "Мини Марица-изток" и на колегите им от бургаската мина "Черно море". Това заяви за "Хоризонт" председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, който вижда в подобни намеци опити да се разбие миньорската солидарност.

Според Владимир Топалов въгледобивът е част от националната сигурност на страната и трябва да се осигури ритмичност на добива и доставките към ТЕЦ-овете и топлофикационните дружества, за да няма опасност от режим на тока през зимата. Синдикалният лидер опроверга министър Васил Щонов, според когото "Топлофикация Сливен“ е получила достатъчно голям паричен превод от НЕК, за да се разплати и с миньорите. С парите сливенското дружество изплаща заплатите на своите служители, уточни Владимир Топалов и добави, че „Мини Марица-изток“ имат непреки отношения с „Топлофикация Сливен", които получават въглища чрез "Брикел".

За „Хоризонт“ изпълнителният директор на държавното въгледобивно дружество инженер Георги Златев заяви, че на този етап успява да изплаща заплати и данъци към държавата, но има натрупани огромни вземания от ТЕЦ-овете. Най-много средства на дружеството дължи ТЕЦ „Контур Глобал", „Марица изток 3"; най-коректни са от ТЕЦ „Марица изток 2". Всеки месец „Мини Марица-изток“ трябва да изплаща концесионна такса от 1 милион и 800 хиляди лева на Община Раднево, но не може да го прави навреме и регулярно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44