Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТОК

Миньорите от мина „Черно Море“ стачкуваха под земята часове наред. Защото не им плащат. Не им плаща ТЕЦ-Сливен защото няма пари. Пари няма, защото Националната електрическа компания не си е платила за получения ток.

А имаше време, когато на хвърлей място от въглищния рудник имаше ТЕЦ, който захранваше с ток Бургас. Централата бе затворена някъде в началото на 70-те години и впоследствие разрушена. Тогава добитите въглища започнаха да се извозват с вагони до Сливен.Вероятно за по евтино…

Но тогава я нямаше и НЕК. А сега я има. Поне условно.

Условно, защото според служебния енергиен министър в момента НЕК има пасив от 3 милиарда лева, а догодина щяла да натрупа още 1 милиард загуби. И министърът поиска цената на тока да се вдигнела с 50 процента.

Чули-недочули тези сладки за слуха, че и за кесиите им слова, Електроразпределителните  дружества заявиха по-високи цени на тока от 1 октомври. Опериращата в Югоизточна България EVNпоиска 18 процента.

Според Еленко Божков – прясно уволнен шеф на онази комисия, която регулира цените на тока и парното - претенциите на дружествата за поскъпване на енергията се основават на 4 компонента. Сред тях е и формирането на т.нар.технологични разходи. Тъй като няма методика за тяхното изчисление, дружествата пресмятат разликата между цената на НЕК и това, което е купено. "Така в сумата влизат и кражбите, и неплатените сметки", подчерта Божков.

„Поскъпването може да бъде само между 5 и 10 процента, защото всеки кабинет, който би посмял да вдигне цената на тока с повече, би паднал веднага“, опита се да охлади ентусиазма на министъра уважаван професор.

Явно гласът му се чува, щом като новата председателка на ДКВЕР Светла Тодорова потвърди, ще повишението ще е под 10, но над 5 процента.

Какво ще се прави с фотоволтаиците и вятърните генератори засега не е известно. Преди година и половина се оказа, че за немалко фотоволтаични централи слънцето грее от 26 до 31 часа на денонощие, и те произвеждат ли произвеждат, че и продават, скъпия си ток. А централите в сектора са над 1 500 у нас…

Според  доклад на ДКВЕР за зелената енергия се оказва, че големи ветропаркове са продавали ток още преди въвеждането им в експлоатация. Как точно е ставало това и кои са конкретните фирми обаче не е ясно.

Ясно е друго. Че това повишение далеч няма да е последно и тепърва ни чакат неприятни изненади в сметките за ток. В петък го потвърди и поредният експерт, който напоително обясни на гражданите, как всъщност токът трябвало да поскъпне със 7 процента сега, и със още 7 процента след Нова година… Щото положението в енергетиката било много лошо. Каква е вината на хората за този прискърбен факт уважаемият експерт не рачи да обясни.

Но пък някои граждани имат какво да кажат. Например гражданинът Красимир Митов - председател на Национален синдикат „Защита" и деен участник във позабравените от политиците февруарски протести.

„Дали ще бъде шоково или през 3 месеца, това увеличение ще доведе до масово обедняване на българина, до драстично увеличаване на абсолютно всички цени на стоките от първа необходимост, до намаляване на възнаграждения и забавяне на изплащането им , както и евентуално до нови съкращения във всички отрасли, Дойде време да кажем, че нямаме вина за дупките в системата и че няма да заплащаме повече сметките на тези, които са крали и са се облагодетелствали", закани се Митов.

Дали думите му ще бъдат чути, ще си проличи съвсем скоро. Зимата на гражданското недоволство може да има второ издание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46